Scholing in Padwerk

Ideaalbeeld

17 en 18 februari 2018

De dictatuur van het ideaalbeeld

Eerlijkheid en je hoofd buigen voor de werkelijkheid maakt vrij

lezingen 57, 83, 84, 232


Bevrijding van de dwang van het ideaalbeeld

 Als een rode draad door de lezingen voor de volgende workshop is het verschil tussen wezenlijke waarden en schijnwaarden. Je zou ook kunnen zeggen dat het een rode draad is in ons leven. Of je het toegeeft of niet: we smachten naar erkenning en goedkeuring en daarmee scheppen we een voortdurend streven, min of meer onbewust, naar bevestiging van buiten af.

 Hiervoor bouwen we een ideaalbeeld voor ons zelf dat deze erkenning en goedkeuring zou moeten bieden. Het tegendeel is waar. We worden steeds meer onzeker over onszelf in dit streven. Geen wonder, want dit ideaalbeeld is niet wie we werkelijk zijn. De ironie is dat wie we in werkelijkheid zijn mooier en stralender is dan het kunstmatig opgelegde ideaalbeeld.

 Zelfs als we al een idee hebben van een dergelijke vervalsing, blijven we nog streven naar de uiterlijke erkenning en worden we gedreven door handelingen die niet altijd gebaseerd zijn op wezenlijke innerlijke waarden. Subtiel of minder subtiel zijn er in onze beste acties, ambities en levenshoudingen elementen aanwezig die onze eigen belangrijkheid moeten bevestigen. Hierdoor kan het niet anders of het schept onzekerheid en twijfel aan je zelf, met name als we deze drang naar uiterlijke erkenning onvoldoende erkennen.

 Overigens, er is niets mis met erkenning als zodanig en met het genoegen dat je er aan beleeft. Het gaat om het onwillekeurig streven en forceren, dat juist jouw vervulling ondermijnt. 

 

 

In deze workshop zullen we valse waarden onder ogen zien en erkennen om vervolgens overgave aan de stem van waarheid en wijsheid te oefenen. Echte nederigheid brengt echte waardigheid.


zaterdag en zondag 10.00 – 18.00 uur

koffie en thee vanaf 9.45 uur

Plaats Altforst, Woerdsestraat 22

leraar Johan Kos


informatie en inschrijving bij johankos@planet.nl


Breng je eigen lunch mee. Er is soep, koffie en thee bij aankomst en lunch.

Er zijn in de omgeving verschillende B&B’s om te overnachten als je dat wenst.


Graag vlot aanmelden i.v.m. huiswerk.


Johan Kos