Lezing 108

Lezing 108: Wezenlijke schuld door liefdeloosheid; uit de weg gaan van verplichtingen

Citaten:
"Angst om bloot te staan aan mislukkingen en onvermogen. Dat is trots. Het is een verlangen naar grotere volmaaktheid dan je bezit. Dat is een vervanging voor de liefde die je jezelf niet toestaat te voelen. Hier is de schakel: als je lief hebt hoef je niet zo perfect te zijn en daarom hoef je niet bang te zijn voor mislukkingen. Als je niet zo bang zou zijn voor mislukkingen zou het leven niet zo moeilijk worden. Het is vaak de aangeboren, dikwijls onbewuste angst voor mislukkingen die het leven zo zwaar maakt. "
"Volwassen verantwoordelijkheid betekent liefde en onbaatzuchtigheid. Vind uit waar, waarom, hoe en in welk opzicht deze ontbreken, waar je toegeeft aan je weerstand tegen het nemen van verantwoordelijkheid in je leven (of het alleen maar neemt omdat het moet), dan zul je uiteindelijk je innerlijke houding veranderen en met het leven meestromen in plaats van ertegen in te gaan."


Uitgesproken op 9 november 1962 door Eva Pierrakos

Oorspronkelijke Engelse titel: Fundamental Guilt for Not Loving -- Obligations.

Deze lezing is opgenomen in lezingbundel: 20

De lezingen mogen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt.

Wil je graag in een persoonlijk contact met iemand van Padwerk Nederland meer over Padwerk en de Padlezingen horen, neem dan contact op via secretariaat(at)padwerk.nl