Lezing 138

Lezing 138: Verlangen naar en vrees voor nabijheid: een menselijk dilemma

Citaten:
"Aan het eind van zijn leven realiseert men zich dat al het andere ondergeschikt is aan zijn pogingen zichzelf te vinden en zichzelf van alles wat het contact met zijn innerlijke zelf en van anderen heeft belet te bevrijden. Dan zal men weten dat het leven niet tevergeefs is geleefd. Al het andere is ondergeschikt mijn vrienden. En iedereen – onafhankelijk van de vervullingen die gerealiseerd zijn – iedereen die zijn uiterste best doet zal zich aan het eind van zijn leven vredig voelen en op een diep niveau weten dat zijn leven volbracht is. Niet hoeveel er spiritueel, materieel, emotioneel of intellectueel bereikt is, maar hoe vaak je werkelijk geprobeerd hebt om weerstand te overwinnen en die subtiele ongrijpbare kleine moeilijkheden die je in de tegenovergestelde richting wilden trekken hebt overwonnen. "
"De goddelijke wet is altijd rechtvaardig en eerlijk. Je ontvangt nooit meer dan je investeert. Als je vrijuit investeert zonder zwakke en dwangmatige motieven ontvang je misschien niet onmiddellijk de liefde terug vanuit dezelfde bron waarin je geïnvesteerd hebt, maar uiteindelijk komt het bij je terug en dan in een heilzame cirkel. Wat je weggeeft komt terug, mits je niet uit zwakte geeft met het motief ‘iets te bewijzen’."


Uitgesproken op 26 november 1965 door Eva Pierrakos

Oorspronkelijke Engelse titel: The Human Predicament of Desire For, and Fear of, Closeness.

Deze lezing is opgenomen in Padwerk boek:Liefde nader bekeken

De lezingen mogen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt.

Wil je graag in een persoonlijk contact met iemand van Padwerk Nederland meer over Padwerk en de Padlezingen horen, neem dan contact op via secretariaat(at)padwerk.nl