Lezing 95

Lezing 95: Vervreemding van het ware zelf en de weg terug

Citaten:
"Maar voor wie van zichzelf vervreemd is, weegt het gefrustreerd worden op zich veel zwaarder dan het feit dat zijn wens niet vervuld of zijn doel niet bereikt wordt. Met andere woorden: de pijn van het niet krijgen wat je wilt, is lang zo erg niet als het feit dat je daarmee ook het ‘bewijs’ geleverd ziet van je waardeloosheid, je ontoereikendheid dat je geen liefde waard bent - dat je niets bent! Natuurlijk blijft dit onbewust."
"Je angst voor mislukking is niet zo hevig vanwege dat mislukken zelf, maar omdat het voor jou impliceert dat je falen je minderwaardigheid aantoont. Je angst voor verantwoordelijkheid is niet zo groot omdat je lui zou zijn, maar omdat falen bij het vervullen van je verantwoordelijkheden laat zien dat je zelf niets waard bent. Je angst dat je in iets fijns gedwarsboomd wordt is niet zo hevig omdat je zonder dat niet zou kunnen leven, maar omdat het je minder maakt. "


Uitgesproken op 5 januari 1962 door Eva Pierrakos

Oorspronkelijke Engelse titel: Self-Alienation and the Way Back to the Real Self.

Deze lezing is opgenomen in lezingbundel: 22

De lezingen mogen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt.

Wil je graag in een persoonlijk contact met iemand van Padwerk Nederland meer over Padwerk en de Padlezingen horen, neem dan contact op via secretariaat(at)padwerk.nl