Lezing 127

Lezing 127: Vier fasen in je ontwikkeling: automatische reflexen,  bewustzijn, begrip en weten

Citaten:
"Een van de zinnigste manieren op dit pad, die niemand mag veronachtzamen, is iemand anders als spiegel te gebruiken en jezelf met anderen in te laten om zo je leven en innerlijke situatie, geprojecteerd te kunnen zien. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe effectief het werken met anderen als hulpmiddel is. Niemand van jullie heeft dit middel volledig onderzocht. Jullie kunnen er nog zoveel waardevol materiaal uit putten. Gebruik de ander als spiegel, want ongeacht hoezeer anderen verstrikt zijn in hun blinde reflexen, ze zijn vaak een goede spiegel voor jou."
"De overgang van automatische reflexen naar bewustzijn is voor de mens het moeilijkst. Het is zo moeilijk om toe te geven dat hij gedreven wordt door onredelijke angsten, bijgeloof, generalisaties en verouderde situaties die niets met het heden te maken hebben. Dit gaat in tegen zijn trots, want hij ziet zichzelf graag als meer ontwikkeld en bevrijd dan hij is. Hoe meer hij ontkent wat er is, hoe meer hij lijdt. Vaak kom hij door dit nodeloze leed tot eerlijkheid tegenover zichzelf. Het had vermeden kunnen worden als zijn hoogmoed niet zo groot geweest was."


Uitgesproken op 2 oktober 1964 door Eva Pierrakos

Oorspronkelijke Engelse titel: Evolution's Four Stages: Automatic Reflexes, Awareness, Understanding, Knowing.

Deze lezing is opgenomen in lezingbundel: 3

De lezingen mogen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt.

Wil je graag in een persoonlijk contact met iemand van Padwerk Nederland meer over Padwerk en de Padlezingen horen, neem dan contact op via secretariaat(at)padwerk.nl